ששת הטעמים
לטעמים באיורוודה יש משמעות מיוחדת מאוד. טעם הוא לא רק עניין חווייתי, אלא בעל השפעה ברובד עמוק יותר הקשור באיזון הפנימי שלנו בגוף ובנפש. באיורוודה מתייחסים לשישה טעמים כשכל אחד מהם משפיע עלינו באופן שונה.
הטעמים: מתוק, חמוץ, מלוח, מר, חריף ומכווץ.
הטעמים, כמו כל דבר ביקום, מורכבים מחמשת היסודות: חלל, אוויר, אש, מים ואדמה.
בכל טעם יתקיימו כל היסודות כאשר שניים מהם דומיננטיים.
מתוק – אדמה ומים
חמוץ – אדמה ואש
מלוח – מים ואש
חריף – אש ואוויר
מר – חלל ואוויר
מכווץ – אוויר ואדמה
השילוב הייחודי של היסודות והאיכויות שלהם יוצר מגוון עצום של טעמים במזון ובשתייה, בתבלינים ובצמחי המרפא. לכל מאכל הטעם המיוחד לו הקובע את אופן הפעולה שלו.
הבחירה בסוגי המזון תהיה בהתאם לטבע המולד שלנו, לגיל, לעונה בשנה ולסביבה הגיאוגרפית.
תזונה מאוזנת תכלול שילוב של כל הטעמים אבל ביחסיות שונה בין אדם לאדם.
הטעמים לאיזון הדושות:
ואטה – מתוק, חמוץ ומלוח
פיטה – מתוק, מר ומכווץ
קאפה – חריף, מר ומכווץ
מאת טלי מסריק מטפלת באיורוודה