מתחממים לחורף עם מזון-על איורוודי

מתחממים לחורף עם מזון-על איורוודי

כשהחורף כבר פה והימים נעשים קרים וגשומים זה הזמן לעשות שינויים והתאמות הקשורים בעונה הקרה. קודם כל המובן מאליו, לשמור על הגוף חם. להתלבש חם ולהגן על הגוף מרוח וקור. בחורף אנחנו יותר רעבים ובאמת אנחנו זקוקים למזון שישביע אותנו ויספק לנו את האנרגיה והחום שהגוף שלנו צריך. לשמחתנו בחורף אש העיכול חזקה יותר כך שאנחנו יכולים באמת לאכול יותר אבל לא רוצים לאכול יותר מידי, לכן הארוחות יהיו בדגש על מרכיבים באיכות כבדה ומעט שומנית. אוכל מזין ומשביע המורכב מדייסות, תבשילי דגנים וקטניות, מרקים חמים וירקות שורש המתובלים בתבלינים מחממים כמו זרעי כמון, זרעי חרדל, ג’ינג’ר וקינמון, ובתוספת שומן איכותי של גהיי (ghee) – חמאה מזוקקת שהיא מזון על איורוודי. 

ומה מיוחד בגהיי ? 

הגהיי מתאים לשלושת הדושות (קאפה, פיטה, ואטה) הגהיי מגביר את יכולת העיכול והספיגה של המזון, תומך במערכת החיסון, מזין את רקמות הגוף, מעלה פריון, מזין את המוח ומשפר זיכרון ומאט תהליכי הזדקנות. הגהיי משפר את הטעם של התבשילים, ניתן לבשל אתו (נקודת הרתיחה שלו גבוהה ואינו מיצר רדיקלים חופשיים) וניתן להוסיף אותו לתבשילים ודייסות.

הכנת גהיי 

חומרים

  • חמאה מחלב בקר באיכות טובה
  • סיר
  • בד גזה לסינון
  • צנצנת זכוכית עם מכסה
  • בזמן ההכנה ניתן תשומת לב לשינויים שעוברת החמאה 

שלבי ההכנה

  1. מחממים וממיסים את החמאה על אש קטנה ובאיטיות
  2. בשלב הרתיחה מתחיל לעלות קצף לבן על פני השטח אותו נסיר בעזרת כף ,תהליך זה נמשך מספר דקות. בשלב זה מתרחש תהליך ההפרדה של מוצקי החלב מהשומן
  3. כשהקצף נפסק נראה שכבה של שומן כנוזל שקוף ושיכבה של משקעים בקרקעית הסיר, נפסיק את החימום ונסיר מהאש
  4. נקרר מעט ונסנן דרך בד גזה לצנצנת. הסינון הוא לניקוי נוסף של השומן ממוצקי החלב. המשקעים נשארים בבד. נשאיר ללא מכסה עד לקירור הגהי ונכסה. אין צורך לאחסן את הגהי במקרר

(מאת: טלי מסריק – מטפלת בכירה ברפואת האיורוודה)