מלח
המלח הוא מצרך קולינרי ותבלין עתיק שמשתמשים בו בכל העולם. בנוסף, הוא בעל ערך בריאותי חשוב בתנאי שצורכים ממנו במידה וללא בהגזמה. בספרות האיורוודית הקלאסית נמצאת המלצה לשימוש באופן יומי במלח כתוספת למזון. המלח נמצא גם כרכיב בחלק מפורמולות איורוודיות מסורתיות לטיפול במערכת העיכול והנשימה.
האיורוודה מחשיבה את מלח ההימלאיה הוורוד ( Sindhava lavana ), הנקרא גם מלח סלעים, לטוב ביותר בין סוגי המלח. זאת בזכות האיכויות שלו בהשוואה לסוגי המלח המוכרים האחרים.
מלח הסלעים נכרה במכרות מלח יבשתיים במורדות ההימלאיה בפקיסטן, אזור בו היה אוקיינוס לפני עשרות אלפי שנים. מלח טהור שאינו חשוף לזיהומים ולרעלים, ביניהם כספית, שעלולים להימצא באוקיינוס.
מלח הימלאיה הוורוד מכיל הרבה מינרלים, בנוסף לנתרן שהוא המרכיב העיקרי, אשלגן, מגנזיום, ברזל, אבץ, סידן, נחושת ועוד.
מלח הימלאיה ורוד
איכויות:
טעם – מלוח עם מעט מתוק
אנרגיה קרה
מתאים לשלוש הדושות
בדרך כלל הטעם המלוח מגביר פיטה, אבל מלח הסלעים הוא באיכות מקררת ומתאים גם לפיטה.
הטעם המלוח מתאים לוואטה ומאזן אותה, ועבור קאפה המליחות, (כמובן במידה), עוזרת לספיחה של הליחה והקלה על גודש במערכת הנשימה.
כמו בשימוש בכל מלח יש לצרוך במידה ולא להגזים.
איכויות רפואיות: משפר עיכול, טוב ללב , מפחית ליחה ועוזר בכיוח, עוזר במקרים של שיהוקים.
מלח הימלאיה שחור (Kala namak lavana ) מכיל, בנוסף למינרלים שיש במלח הוורוד, יותר ברזל ובנוסף גופרית, המעניקה לו את הריח האופייני של ביצה.
איכויות :
טעם – מלוח
אנרגיה חמה
האנרגיה החמה מגבירה פיטה
איכויות רפואיות: משפר עיכול, מונע גזים, מפחית חומציות, עוזר בשריפת שומנים.
מלח ים ( Samudra lavana) מיוצר מייבוש מי ים על-ידי השמש. תכולת המינרלים והכמות שלהם משתנה בהתאם לים ממנו הוא מופק.
איכויות:
טעם- מלוח ומעט מתוק
אנרגיה לא מאד חמה
מתאים לוואטה ולקאפה ולא מגביר מאוד פיטה
איכויות רפואיות: מקל על כאבי בטן, טוב ללב, משפר יכולת עיכול.
צריכת יתר ממנו תגרום להפרעות ברקמת הדם, לחץ דם גבוה, קמטים בעור.
מאת טלי מסריק מטפלת באיורוודה