כולם מחפשים חיים מרתקים
מה כל כך מרתק ב-להיות מרותק ?
אחד מהמצבים שההכרה האנושית אינה מסוגלת לסבול הוא שעמום.
אנחנו כל כך מתעבים את השעמום ועוד יותר מצבים או אובייקטים או אנשים משעממים, שאנחנו מוכנים לעשות כל דברר שירתק את ההכרה ו”יציל” אותנו מהצורך להתמודד עם השעמום שיונק מאיתנו כל טיפת חיוניות.
אנשים יסכימו להוציא את מרב כספם, להשקיע את מיטב זמנם ולהרחיק אם יש צורך למדינות שמעבר לים אם קיימת שם הבטחה מספיק ברורה למשהו מרתק. יש משהו קסום באדם, אובייקט או חוויה מרתקים. הם מסוגלים ליצור מצב שאין לנו שליטה רצונית עליו. זוהי מעין התנסות מאגית בכוח מסתורי שלוכד את שימת הלב שלנו ויוצר קוהרנטיות בזרימה שלה.
אם זה סרט, או בן המין השני, אם זה ה-טאבלט החדש שקנו לי במתנה או האפליקציה החדשה ב-i-phone , מה הופךך אובייקטים ובעיקר אובייקטים חדשים למרתקים ? ויותר מכך שאלת מיליון הדולר היא מה גורם לאותם אובייקטים להפוך לישנים ולאבד את הקסם את היכולת שלהם לרתק אותי כמו שכל כך אהבתי.
הכל בראש שלכם
גם היוגים ככל בני האדם חשו בכוח המסתורי והקסום של ההכרה המרותקת. יש במצב הזה בו אנו מרותקים חוויה מאדד ברורה של צלילות, עצמה, כיוון, תכלית, מלאות ובקיצור כל אותן איכויות שגורמות לנו להרגיש שיש משמעות לעצם קיומנו !
אולם החיפוש היוגי קיבל תפנית מאד מעניינת. במקום להתמקד בחיפוש אחר האובייקט האולטימטיבי (או קבוצתת אובייקטים) שיצליח לרתק אותנו לעד, היוגים החלו להפנות את מאמציהם באימון שיטתי ואינטנסיבי של ההכרה עצמה ב-“ריתוק” . נשמע בהתחלה קצת הזוי אבל היוגים אכן גילו את התשובה !
אם ההכרה תהיה מאומנת להיות מרותקת, לא משנה מה יהיה האובייקט, החוויה או האדם שאתם ההכרה תבוא במגע,, דבר לא יצליח לגרום לנו לשעמום.
ודרך אגב אם עדיין לא הגעתם למסקנה הזאת לבד אז היוגים טענו כי אין, לא היה ולא יהיה כזה אובייקט, או אדם או חוויהה או שילוב שלהם, שיצליחו לרתק אותנו לעד.
משמעויות מעשיות של תובנות רוחניות
אותו אימון שיטתי בריתוק ההכרה הוא לא אחר מאשר מדיטציה. המדיטציה היא אותו תהליך מיסטי באמצעותו אנו רוכשיםם את הגישה הישירה לסודות של פעולת ההכרה, החושים, שימת הלב, הרגשות ואין ספור התפקודים האוטונומיים המהווים את חיינו מבלי שתהיה לנו שליטה עליהם.
מבלי לעשות על כך מחקרים נרחבים נוכל לראות שרוב האנשים יעדיפו לחפש אחר אובייקט, מקום, חוויה או אדם ש-“יעשהה להם את זה”. זה כמובן יותר נוח בתווך הקצר, אולם זה מותיר את מצבנו סטטי וללא שינוי לנוכח האיום של השעמום. זה נכון שהחברה תנסה בעזרת הטכנולוגיה לעשות כל מה שביכולתה על מנת ליצור גימיקים חדשים, אפקטים חדשים, ערוצים חדשים ועוד ועוד על מנת שלא יהיה רגע פנוי להכרה להשתעמם.
אולם למרבה הפלא השעמום ינצח את כל אלא ומבלי להזיע יותר מדי, הוא גם יחריף עם הזמן מכיוון שהכרה המופגזתת בגירויים הופכת לחסרת מנוחה והיפר-אקטיבית ומאבדת עם הזמן את יכולתה להגיע למצב מרותק על כל יתרונותיו.
*** לאלה מכם שאוהבים תאכל’ס ורוצים לקרוא על איך מיישמים ואיך מתרגלים – לחצו כאן ל- מדיטציה מודרכת ***