יוגה אסנות – תנוחות לגוף ולנפש

יוגה אסנות – תנוחות לגוף ולנפש

תנוחות היוגה הן הסממן הגדול ביותר של תורת היוגה, חלקן מוכרות לכל איש.

אבל חשוב לזכור שאיננו מתרגלים אסאנות כדי להשיג שרירים מפותחים.

תרגול תנוחות היוגה משפיע ומשפר את כל מערכות הגוף ומחלחל עד לרמות העדינות ביותר של הנפש וההכרה.

 

תנוחות היוגה שומרות את השרירים חופשיים מנוקשות ואת עמוד השדרה גמיש. הן מפתחות יכולות נפשיות ומגדילות את קיבולת הריאות. הן מחזקות את האיברים הפנימיים ומעניקות אריכות-ימים. על-ידי תרגול אסנות יוגיות הדם הופך לעשיר בחמצן ומופסקת הצטברות של דם בוורידים. הגוף מתמלא באנרגיה שופעת. מרכזי המוח ועמוד השדרה מתחזקים ומתחדשים. הזיכרון משתפר, האינטלקט מתחדד והאינטואיציה מתפתחת.

תרגול האסנות היוגיות מבסס איזון פיזיולוגי בגוף ואף מבטיח נינוחות נפשית. תרגולים יוגיים עוזרים להרגיע את הגוף על-ידי הפגת המתח במערכת העצבים.

תרגול האסנות מסיר מחלות והופך את הגוף לקליל, חזק ויציב. אסנה מסוימת מסירה מחלה מסוימת. זכור את הכוח הנהדר הזה של האסנה.

 

אסנות היוגה והתרגול הגופני

תרגול גופני רגיל מפתח רק את השרירים השטחיים בגוף. ניתן להפוך את הגוף לשרירי ומרשים, אבל בתרגול האסנות כוונותינו לתרגול מעמיק של האיברים הפנימיים כגון הכבד, הטחול, הלבלב, המעיים, הלב, הריאות, המוח ובלוטות ההפרשה ההורמונליות החשובות של הגוף. האסנות מחזקות את האיברים הפנימיים ומחיות את בלוטת התריס ובלוטות אנדוקריניות אחרות, אשר להן תפקיד חשוב ביותר בשמירה על בריאות הגוף.

תרגול גופני מושך את הפּרָאנָה (אנרגיית החיים) החוצה. האסנות שולחות את הפּרָאנָה פנימה ומחלקות אותה באופן מאוזן למדי בגוף ובמערכותיו השונות.

אסנות אינן רק תרגול גופני. הן הרבה מעבר לכך. הן מעניקות איזון נפשי. הן עוזרות לך לשלוט על הרגשות ומסבות תועלות רוחניות.

תרגול האסנות אינו מצריך הוצאה כספית כלשהי. אין צורך בעזרים, משקולות, קפיצים ומקבילים כדי לבנות את חדר ההתעמלות היוגי. לכל היותר תזדקק לשמיכה פשוטה ורכה לתרגל עליה את האסנות.

 

מי יכול לתרגל אסנות?

באופן כללי, לאחר גיל עשר או שתים עשרה, ניתן לתרגל את האסנות האלו. אנשים בגילאי העשרים-שלושים מבצעים את כל האסנות בצורה נאה. תרגול למשך כמה חודשים יגמיש את כל הגידים הנוקשים, השרירים והעצמות. אפילו אנשים מבוגרים יכולים לתרגל את כל האסנות. הם יכולים לוותר על חלק מהתנוחות אם אינם כשירים לכך מבחינה גופנית, אולם ישנם אנשים בגיל מתקדם אשר מתרגלים בקלות אפילו את תנוחת עמידת הראש.

 

מספר האסנות או התנוחות היוגיות הוא כמספר מיני היצורים החיים ביקום הזה. ניתן לחלק את האסנות באופן נרחב לשני סוגים: תנוחות מדיטטיביות ותנוחות לשיפור הבריאות וחיזוק הגוף.

 

סגולות הריפוי של תרגולי היוגה

שִׂירָשׁאַסַנָה – תנוחת עמידת הראש, מועילה למוח מעורפל. היא מעניקה עוצמה למוח ומפתחת את יכולות החשיבה והזיכרון. התנוחה משפרת את הראייה ואת יכולת השמיעה בעזרת הגברת מחזור הדם במוח.

סָרָוָונגָאַסַנָה– תנוחת עמידת כתפיים, מפתחת את בלוטת התריס, מחזקת את הריאות והלב ומגמישה את עמוד השדרה.

שִׂירָשׁאַסַנָה– תנוחת עמידת הראש וסָרָוָונגָאַסַנָה – תנוחת עמידת הכתפיים, מגבירות את החיוניות ומונעות הזדקנות. הן מעניקות גמישות לעמוד השדרה. הן מחיות וממריצות את כל המערכת. בלוטות יתרת המוח מתחזקות ונטענות באנרגיה.

מָצְיָאַסַנָה – תנוחת הדג, מועילה לפיתוח הריאות, המוח והעיניים. כמו כן, תנוחה זו מחזקת את החלק העליון של עמוד השדרה.

פָּשִימוֹטָנאַסַנָה – תנוחת כפיפה לפנים בישיבה ומָיוּרָאַסַנָה –תנוחת הטווס, מגבירות את אש העיכול ומסייעות לו. פָּשִימוֹטָנאַסַנָה מסייעת גם להורדת שומן מהבטן.

בהוּגָ’נ’גָאַסַנָה – תנוחת הקוברה, שָלָבהָאַסַנָה – תנוחת הארבה ודָּהנוּראַסַנָה – תנוחת הקשת, מגבירות את תנועת המעיים, מונעות עצירות ומרפאות מחלות בטן.

גלגול מצד לצד בדָּהנוּראַסַנָה – תנוחת הקשת, מעניק עיסוי בטני מצוין.

אַרְדּהָמָציֵנדּרָאַסַנָה – תנוחת חצי פיתול, טובה לכבד ולטחול.

טָדאַסַנָה – תנוחת ההר, טְרִיקוֹנאַסַנָה – תנוחת המשולש וגָּרוֹדאַסַנָה – תנוחת הנשר, מגדילות את גובה הגוף.

שָׁוָואַסַנָה – תנוחת הגופה, מרגיעה את הגוף וההכרה ומעניקה נינוחות והרפיה.

 

זכור שאינך מתרגל אסנות ופְּרָנָיָאמָה (תרגילי הנשימה היוגיים) כדי להשיג שרירים מפותחים. שרירים אין משמעותם בריאות. למעשה, אתה זקוק לתפקוד בריא והרמוני של הבלוטות האנדוקריניות, האיברים הפנימיים ואיברים נוספים במערכות העצבים וההכרה, וזאת תקבל בשפע על-ידי תרגול קבוע של אסנות היוגה ופְּרָנָיָאמָה.

 

התנוחות המדיטטיביות

התנוחות המדיטטיביות מתאימות במיוחד למטרות תרגולי גָּ’פָּה (חזרה על מנטרה) והתבוננות. הן מנתקות את ההכרה מהדאגות ומהתלבטויות היום-יום. הן מרגיעות את העצבים, מרפות את הגוף, מייצבות את ההכרה ומאזנות. התנוחות המדיטטיביות מגבירות את אש העיכול, מעוררות את התיאבון, הבריאות והאושר. הן מסירות כאבי פרקים. הן מטהרות ומחזקות את עצבי הרגליים והירכיים.

בסוטרות היוגה של פטנג’לי נכתב : “סָטהִירָה סוּקהָם אַסַנָם” – “תנוחה היא זו שהיא יציבה ונוחה”.

תנוחה יוגית אינה אמורה לגרום לשום תחושת כאב או מצוקה. אם האסנות אינן יציבות, ההכרה תהיה מוטרדת במהרה. לא יושג ריכוז של ההכרה. על הגוף להיות איתן כמו סלע. ללא הרעד הקל ביותר. כאשר הופכת הישיבה ליציבה תשיג התקדמות במדיטציה והמודעות של הגוף הפיזי תיעלם.

כאשר אתה יושב בתנוחה חשוב: “אני יציב כמו סלע, שום דבר לא יכול להזיז אותי”. הצע להכרתך את הסוגסטיה הזו תריסר פעמים. אז תהפוך האסנה ליציבה במהרה.