התשובה נמצאת בפנים
שאלה: הקדמה לערב שאלות ותשובות שהתקיים בתל אביב, בחודש מרץ 2023
אני זוכר לפני שנים רבות שנסעתי בשליחות שלום עם סואמיג’י, סואמי וישנו דבננדה, למצרים, וזה היה מאד מעניין, כי הוא נסע למצרים לא סתם, הוא נסע למצרים בשליחות שלום. אבל אז במצרים היה לנו מרכז ליוגה חזק בקהיר, והם עשו עבודה מצוינת, הם קיבלו את פנינו… ו… אפילו כיום, אמנם לנו כיום אין מרכז ליוגה בקהיר, אבל עדין הפעילות היוגית הולכת ומתחזקת. הנקודה היא שמה שאני ראיתי זה, שאפילו במדינות עוינות היוגה והיוגים הם אותו הדבר. הם בפירוש מקרינים הבנה, אחווה, אחדות ושלום.
מפה אנחנו יכולים להבין את מה שסואמי וישנו דבננדה לימד אותנו, אם אנחנו רוצים להגיע לשלום חיצוני קודם כל אנחנו צריכים להשיג שלום פנימי, כי אין לנו יכולת לתת לעולם מה שלא נמצא ברשותנו. איך אנחנו יכולים להפיץ שלום אם לנו בעצמינו אין שלום. ואפשר לראות בקלות, אם יש שלום פנימי, או אין שלום פנימי.
סואמיג’י תמיד הסביר לנו, ואפילו בכניסה לביתו ב’ואל מורין’ יש מין שלט שהוא שם שמה, שלט באנגלית שאומר, The answer is within , התשובה נמצאת בפנים. אם אנחנו שואלים שאלה, איך אפשר להביא הרמוניה, אחדות, שלום, אהבת הזולת וכיוצא בזה? סואמיג’י תמיד ענה לנו, ‘התשובה היא בפנים’, התשובה לשאלה הזאת כבר נמצאת בתוכנו, אנחנו רק צריכים להגיע לשם. לכן סואמיג’י יצר את הקורסים להכשרת מורי יוגה. הוא אמר שמורי היוגה הם שגרירים של שלום בשביל האנושות. הם למדו לגלות את השלום הפנימי, והם מחלקים אותו עם הזולת, ואכן כך הדבר. לכן, סואמיג’י היה אומר לנו, ‘התשובה היא בפנים’, יש לנו המון שאלות.
כיום יש סערה בארץ, יש אנשים ששואלים כל מיני שאלות, איך אפשר לאחות את הקרע בעם? התשובה של סואמיג’י הייתה, ‘התשובה היא בפנים’. אם אתם רוצים לדעת, צריך ללכת קודם כל פנימה ואפשר לגלות את זה שם. ואז אפשר לחלק את זה עם הזולת.
בתשתית של תורת היוגה יש עקרון שנקרא ‘אהימסה’ – אי אלימות, זה העקרון והיסוד הכי חשוב בתורת היוגה, לא משנה מה, אי אלימות. אי אלימות בכל מחיר. דבר שני, אהבת הזולת. ברור שבתוך חברה אנושית יש כל מיני אנשים, יהיו אנשים שימצאו יותר חן בעיני, יהיו אנשים שימצאו פחות חן בעיני, אבל יש כמה דברים, למשל, לא לשנוא בכל מחיר. לורד קרישנה בבהגווד גיטה אומר, ‘יש שלושה שערים לגיהינום’, הוא לא מדבר על הגיהינום הפופולרי… הוא אומר ‘יש שלושה שערים לגיהינום’. ניאנשווארי צ’איטניה… תאווה, כעס ובצע (מפי ניאנשוורי). ושנאה, שנאה היא דבר מרכזי, לא לשנוא, בשום פנים ואופן.
מורי האנושות תמיד דיברו על תורת הקארמה. תורת הקארמה מפורסמת, מה שאנחנו זורעים את זה אנחנו נקצור. מורים הגדולים של האנושות לימדו שאין סיכוי שנזרע שנאה ונקצור אהבה, שום סיכוי. אין סיכוי שנזרע פירוד ונקצור אחדות, שום סיכוי! וזה צריך להתחיל בנו. איך? למשל, לא משהו קל, בתוך חיי המשפחה שלנו, אנחנו מסוגלים להביא לאחדות בין שניים, שלושה, ארבעה אנשים? … מרכז ליוגה, האם אנחנו יכולים לנהל מרכז ליוגה שהוא הרמוני, שבו אנשי הצוות אוהבים זה את זה ולא מתקוטטים זה עם זה, האם הדבר אפשרי? מדוע אנחנו אומרים את זה? כי הריגושים הם בתוכנו, השנאה היא בתוכנו, הפירוד הוא בתוכנו, ולהפך, זה לא בחוץ.
אנחנו שואלים איך ניתן לעשות את זה? אז יש כל מיני דרכים, לא בכדי אני מתחיל את ערב שאלות והתשובות עוד לפני שנשאלה שאלה אחת. קודם כל צריך להבין שהאדם הפרטי, הפרט, באופן כללי הוא לא חזק. הפרט הוא לא מספיק חזק. אם אנחנו רוצים להביא אחווה וכיוצא בזה, או שיש הרבה פרטים שלומדים ומתרגלים את הנושא של אחווה ושלום, בתוך עצמם לא בחוץ, בחוץ אחר כך. צריך הרבה אנשים שיעסקו בזה, זה צריך להיות אידיאל. אני ראיתי במחאה הרבה שלטים, ‘אנחנו מתנגדים ל…’. אפשר לעשות רשימה ארוכה למה אנחנו מתנגדים, אבל גם טוב לכתוב, ‘אנחנו בעד מה?’. שלטים זה דבר טוב, עוד יותר טוב לתרגל את זה בתוכנו.
ההשקפה היוגית היא תמיד אותה השקפה. אנחנו חיים בתוך מציאות של ניגודים, אנחנו קוראים לזה זוגות הניגודים, צריך להגיע למצב בתוכנו שבו אנחנו מאזנים את זוגות הניגודים. זוגות הניגודים נמצאים אפילו בתוכנו. היוגים אומרים, המלחמה הגדולה מתרחשת ברגע זה בתוך ההכרה שלנו, ולא בחוץ. ודבר נוסף, צריך אמונה ואופטימיות. יש עקרון יוגה שהוא התפרסם בעולם, What you think you become , מה שאתה חושב אתה הופך לזה. מה שאתה חושב אתה הופך לזה, ולכן עדיף לחשוב חיובית. יש עקרון, החיובי תמיד מתגבר על השלילי, תמיד, זה חוק. לכן חשוב להיות אופטימי, עם אמונה. חשוב לחשוב חיובית. חשוב לפעול בצורה חיובית.
ואני אסכם במילים של סואמי שיבננדה, Be good, and Do good – היה טוב ותעשה טוב, יש פה המון אנשים טובים, בחדר הזה. תהיה טוב ותעשה טוב. מה זאת אומרת תעשה טוב? באנגלית אומרים Figure it out … זה לא… קצת מחשבה ואנחנו נדע מה המשמעות של תעשה טוב. בכל רגע ורגע אנחנו יכולים לעשות טוב. לא תמיד נוכל לפתור את כל הבעיות, תמיד יהיה בעיות, יש לזה סיבה לפי התורה היוגית. אנחנו חווים בעיות בגלל דברים שעשינו בעצמינו בעבר. בגלל מה שעשינו בעבר אנחנו חווים בהווה למשל בעיות, ועל ידי הסתכלות בבעיות אפשר לראות מה עשיתי בעבר שהביא את זה ואני יכול לתקן את זה. ובזה סיימתי את המבוא לערב שאלות ותשובות. אני לפני הערב החלטתי שאני לא אדבר על הנושא הזה… ותראו מה קרה… אז כפי הנראה שהרבה אנשים חושבים על זה.
מתוך ערב שאלות ותשובות עם סוומי סוורופננדה שהתקיים בתל אביב בחודש מרץ 2023