צום
ישנם הרבה סוגים של צומות. חשוב להבדיל בין הצום הדתי, כדוגמת צום יום הכיפורים, לבין צום כשיטת ניקוי הגוף. לאחרונה הפך הצום לנושא יותר טרנדי ושומעים על כל מיני סוגי צומות, צומות מיצים, צומות מים ועוד. הצום על-פי האיורוודה משמש כדרך טיפול מסורתית להחזרת הגוף לאיזון. באיורוודה ישנה אבחנה מבדלת בין אדם לאדם, ובהתאם לכך מותאמים לו באופן ספציפי התזונה ואורח החיים. לכן, צום הוא תהליך שיכול להיות טוב לאדם אחד ומזיק לאדם אחר.
צום נעשה על-ידי הימנעות ממזונות המזיקים לנו והפחתת גירוי יתר מהחושים. הכוונה בצום היא לא הימנעות מוחלטת ממזון וממשקה, אלא אכילת מזון קל לעיכול יחד עם פעולות תומכות להרגעה והשקטת התודעה. מטרת הצום הינה לאפשר לגוף שלנו לבצע תהליכי ניקוי וריפוי טבעיים ובכך לשמור על הבריאות ולמנוע מחלות.
יתרונותיו של הצום הם שהוא מקל על עבודת מערכת העיכול ומאפשר לה לנוח ולהתחזק. ה”אגני” (אש העיכול) מתחזקת ואיתה גם מערכת החיסון. בנוסף, הוא תורם לתחושת קלילות ובהירות מחשבתית.
צום ניקוי רעלים:
מומלץ בעונות המעבר – בסתיו ובאביב.
מתחילים להפחית מהתזונה באופן הדרגתי מזונות מעובדים ותעשייתיים,סוכרים ו”פחמימות ריקות” ונמנעים ממשקאות תוססים, ממותקים וכאלו המכילים קפאין. בהמשך עוברים לצום עצמו, שיכול להימשך יום אחד או כמה ימים. בימי הצום נאכל אוכל קל לעיכול, בדרך כלל תבשיל קיצ’רי, נקפיד על שתיית מים וחליטות צמחים, ואם יש צורך נוסיף צמחי מרפא המחזקים את פעולות פינוי הרעלים מהגוף. בימי הצום כדאי לצמצם שעות צפייה במסכים או שהייה ממושכת בסביבה רועשת. מומלצים פעילות מרגיעה ושקטה, תרגול יוגה ומדיטציה.
* צום צריך להיעשות בהתאם למצב הגופני שלנו ורצוי בהשגחה ותחת ייעוץ של מטפל איורוודי.
מאת טלי מסריק מטפלת באיורוודה
.
.