שמן שומשום
שמן השומשום נחשב כ”מלך השמנים” והשמן הטוב ביותר על-פי האיורוודה. שמן השומשום משמש למטרות רבות, כשמן למאכל הנמצא בשימוש רחב במטבח ההודי, ולמטרות רפואיות לטיפולים חיצוניים ואף פנימיים.
השמן מופק מזרעי שומשום לא קלויים ובכבישה קרה.
מה הוא מכיל ?
עשיר בנוגדי חמצון, ויטמין E, ויטמין K, ויטמין 6B, מגנזיום, סידן, נחושת, ברזל ואבץ.
תכונותיו על-פי האיורוודה:
טעם: מתוק ומר.
טעם משני: עפיץ.
איכויות:
מעודן ובעל יכולת חדירה טובה ומהירה דרך הנקבוביות הקטנות בגוף.
כבד ומזין.
אנרגיה: מחממת.
מתאים במיוחד לטיפוסי ואטה וקאפה.
מזין, משפר ומחזק את מערכת החיסון, מחזק את העיכול, עוזר בניקוי ערוצי הגוף מרעלים, משפר את האון, אנטי אייג’ינג, משפר את האינטליגנציה והזיכרון, מחזק ומרכך את העור, מחזק את השיער, מחזק את השיניים, משלשל קל, טוב ללב ולהפחתת לחץ הדם.
שימושים עיקריים:
- כתוספת לסלט ובישול.
- אחד השמנים הטובים ביותר לטיפול בעיסוי, גם לעיסוי תינוקות.
- השמן בעל התכונות האנטי דלקתיות מתאים לטיפול בכאבי מפרקים.
- עשיר במינרלים הטובים לעצמות.
- לעיסוי העור, מזין ומונע יובש, חודר לעור בקלות.
- מתאים לניקוי הפה והגרון (( oil pulling ולשימון הנחיריים ((nasya.
- שמן השומשום הוא הנפוץ ביותר בהכנות השמנים הרפואיים האיורוודים. השמן מתבשל יחד עם צמחי מרפא וסופח את תכונותיהם.
למי הוא פחות מתאים ?
בשל האיכות המחממת של השמן יתאים פחות לטיפוסי פיטה ובמיוחד בקיץ.