מלון מר – קרלה

מלון מר – קרלה

 

המלון המר, המוכר גם בשם קרלה (Karela) , הינו ירק ממשפחת הדלועים, הנראה כמו מלפפון שמנמן, מחוספס, בעל גבשושיות. באיורוודה מייחסים לו תכונות רפואיות: חיזוק אש העיכול וניקוי רעלים, הפחתה של עודפי קאפה, ניקוי הדם, הפחתת רמות סוכר בדם, תמיכה בכבד, בטחול ובלבלב. בקיץ נמצא את המלון המר בשווקים שונים בדוכני הירקות האקזוטיים. בהודו תבשילי המלון המר פופולריים כמנת ירקות לצד האורז והדאל, וכמיץ בריאות בתוספת של דבש ולימון המרככים את המרירות החזקה שלו.

התכונות על-פי האיורוודה:

הטעם: מר וחריף

איכויות: קלילות ויובש

אנרגיה: חמה

מתאים לשלוש הדושות, במיוחד לקאפה ולפיטה.

 

מתכון לאמיצים ולחובבי הטעם המר

2 יחידות של מלון מר בגודל בינוני, נבחר את אלו שצבען ירוק או ירוק בהיר

מעט שמן זית

חופן עלי כוסברה קצוצים גס

פלפל ירוק חריף פרוס דק – לא חובה

תבלינים:

כפית זרעי חרדל

כפית זרעי כמון

1/4 כפית הינג (אספוטידה )

1/4 כפית אבקת כורכום

כף שורש ג’ינג’ר טרי מגורד

מיץ מחצי לימון או ליים

מלח לפי הטעם

 

אופן ההכנה :

חותכים את המלון המר לחצי לאורכו ובעזרת כפית מנקים את הליבה עם הגרעינים. גרעינים בצבע כתום מרמזים שהפרי בשל יותר ומר יותר.

פורסים לרוחב לפרוסות דקות (חצאי עיגולים).

מניחים במסננת את הפרוסות ומפזרים מלח מעל. מניחים בצד לפחות לחצי שעה. המלח גורם לניקוז נוזלים ומרירות. בסיום שוטפים וסוחטים בעדינות בין שתי כפות הידיים.

מחממים בסיר את השמן ומטגנים בו את התבלינים השלמים לפי הסדר: זרעי כמון, קצת אחריהם זרעי חרדל והינג.

מוסיפים את פרוסות המלון המר (והפלפל הירוק), כורכום, ג’ינג’ר ומלח, מערבבים ועוטפים את הפרוסות בתבלינים, מוסיפים את מיץ הלימון ועלי הכוסברה.

מכסים את הסיר, מבשלים על להבה נמוכה כ-20-30 דקות, עד לריכוך.

 

*לתשומת לב, המלון המר אינו מתאים לאלו שרגישים לפול (חוסר באנזים PD6G)

 

מאת טלי מסריק מטפלת באיורוודה