להבחין, לרצות, לתרגל!

להבחין, לרצות, לתרגל!

 

שאלה: אום סוומיג’י. האם תוכל בבקשה לתת צעדים מעשיים על מנת להגדיל את כוח הרצון?

תשובה: כוח הרצון קשור בחופש הבחירה. יש שני דברים, כוח הבחנה וכוח הרצון. כוח הבחנה מבחין בין מה שאנו יכולים להחשיב כטוב ומה שאנחנו יכולים להחשיב כנעים, מה שאנחנו מחשיבים לנעים ומה שאנחנו מחשיבים להיות מכאיב. אין זה קשה להבחין בין נעים למכאיב, אבל זה קשה מאוד להבחין בין טוב לבין נעים.

במסגרת לימוד היוגה נאמר שבעולם הזה ישנן שתי דרכים. דרך אחת היא הדרך של הטוב, והדרך האחרת היא הדרך של הנעים. ההצעה היא לבחור את הדרך של הטוב. הדרך של הטוב היא הדרך שמובילה להתפתחות רוחנית ובסופו של דבר להגשמה עצמית. הדרך של הנעים בסופו של דבר עשויה להוביל לכאב ולסבל.

אם כך, כוח הבחנה הוא הכוח שמאפשר לנו להבחין בין מה שטוב ומה שהוא רק נעים, ואז, כאשר אנחנו מבינים בין מה טוב ובין מה נעים, אפילו אם אנחנו רוצים ללכת בדרך הטוב, זה לא קל במיוחד.

בכתב של היוגה הנקרא הבהגווד גיטה, ארג’ונה, הלוחם הגדול, שואל את המורה שלו, האל קרישנה, כיצד זה שאנשים שמנסים לעשות טוב והם יודעים את ההבדל בין טוב לרע, בין טוב לנעים, ועדיין, כאילו יש כוח חיצוני שמאלץ אותם: הם בוחרים בדרך הרשע, בדרך של הנעים, והרבה פעמים הם לא בוחרים בדרך של הטוב למרות שהם יודעים שזוהי הדרך המועדפת.

המורה קרישנה מסביר לארג’ונה את הסיבה לכך. סוומי שיבננדה גם לימד אותנו על כך. הוא אמר שכאשר כוח הבחנה שלנו אומר לנו בבהירות מה טוב יותר בשבילנו, זה הזמן להשתמש בכוח הרצון. מהו כוח הרצון? מחד גיסא ישנו כוחו של ההרגל, ישנו כוחה של ההתניה, ישנן כוחן של הנטיות, ומאידך ישנו הכוח של השכל הגבוה שמראה לנו בבירור מה טוב לנו. בזמן הזה עלינו להשתמש בכוח הרצון שקיים בתוכנו.

לכל אדם יש כוח רצון, אנחנו משתמשים בו כל הזמן. כאשר אנו מנסים לעקוב אחר משמעת, כאשר אנחנו מנסים ליצור הרגל חדש, כשאנו מנסים להתעורר מוקדם בבוקר לתרגל יוגה ולתרגל מדיטציה, כשאנחנו מנסים להתמיד בתרגול היוגי שלנו. בכל המקרים הללו אנחנו משתמשים בכוח הרצון. למה? מפני שאפילו דברים טובים לא תמיד נעימים, אפילו דברים טובים לפעמים אינם נעימים, הם אפילו מכאיבים, אבל אנחנו יודעים שהם טובים, אנחנו יודעים שהם הולכים לעשות לנו הרבה טוב, אז אנחנו משתמשים בכוח רצון כדי לתרגל מה שטוב ולא רק מה שנעים. כוח הרצון הופך חזק יותר דרך תרגול שלו. דרך תרגול של כוח האבחנה ודרך תרגול של כוח הרצון, זה האחרון הופך להיות חזק יותר וחזק יותר מדי יום.

סוומי שיבננדה כתב הרבה ספרים, ביניהם ספרים על כיצד לפתח את כוח הרצון. למה זה היה כל- כך חשוב לסוומי שיבננדה לפתח כוח רצון? משום שבאמצעות פיתוח כוח רצון, יכול יוגי להתמיד בתרגול היוגה, ובאמצעות התמדה בתרגול היוגה, היוגי יכול לפתח מיומנות. מיומנות ביוגה יכולה להוביל בסופו של דבר את היוגי לרמות גבוהות של תודעה, והן יכולות לאפשר ליוגי לחוות את הלימוד ולחלוק אותו עם האחרים. על-כן סוומי שיבננדה וסוומי וישנו דבננדה עודדו אותנו לפתח את כוח הרצון.

לסכם זאת, כדי לפתח כוח רצון אנחנו צריכים לפתח שני דברים, הראשון הוא כוח הבחנה, והדבר השני הוא לפתח באמצעות תרגול חוזר ונשנה את כוח הרצון. כשאנו מתרגלים את פיתוח כוח הרצון, אנחנו מסוגלים להתחיל במשימות קלות, ובהדרגה להגדיל את הרמה של הקושי.

בתרגול של כוח הרצון, עלינו לתרגל שתי דרכים. אחת, באמצעות הימנעות מעשיית דברים מסוימים. לדוגמה, באמצעות הימנעות מאכילת מזון לא בריא, ובאותו זמן באמצעות פיתוח תרגול של אכילת מזון בריא. כך ניסוג מהרגל לא רצוי ונפתח את ההרגל ההפוך.

בהנחיות הרוחניות של סוומי שיבננדה, ובמיוחד ביומן הרוחני שלו, שואל סוומי שיבננדה שתי שאלות. שאלה אחת היא, איזו תכונה חיובית אתה מפתח החודש? השאלה האחרת היא, איזו תכונה שלילית אתה מנסה להסיר החודש הזה? לדוגמה דחיינות. אני מנסה להסיר החודש הזה את התכונה של דחיינות, אני מנסה לפתח החודש את התכונה שסוומי שיבננדה כינה “עשה זאת עכשיו, נסה זאת עכשיו”.

כך שבאמצעות פיתוח תכונה חיובית ובהימנעות מהתכונה ההפוכה השלילית, לימד  סוומי שיבננדה את תלמידיו כיצד לפתח באופן מעשי את כוח הרצון. פיתוח כוח הרצון הוא כמו חיזוק שרירים. באמצעות תרגול אימונים קבועים של חיזוק השרירים הם הופכים חזקים יותר. אנחנו יכולים להשתמש בשיטות שונות כדי לחזק את השרירים, אבל בכל שיטה שנשתמש, הן יכולות להיות שונות זו מזו, השרירים יהפכו חזקים יותר ויותר.

באופן דומה, כשאנו מתרגלים את השיטה של פיתוח תכונות חיוביות והשתחררות מתכונות שליליות, ללא קשר למה הן התכונות הללו, אנחנו לא רק משתחררים מתכונות שליליות ורוכשים תכונות חיוביות, אבל אנחנו גם באותו הזמן מפתחים את כוח הרצון שלנו.

 

כמו שרירים חזקים שמשרתים אותנו בכל-כך הרבה דברים, באופן דומה כוח הרצון משרת אותנו בכל-כך הרבה אופנים. ברגע שכוח הרצון יפותח, אנחנו נוכל להשתמש ביכולת הזו כדי להתקדם מהר בדרך היוגה, ולפתח יותר ויותר איכויות שיהפכו את דרך היוגה חלקה ומהנה. אום טאט סאט.

מתוך ערב שאלות ותשובות עם סוומי סורופננדה שנערך באשרם בבהמס (באנגלית) ב-23 בחודש יוני 2020.