“ויהי אור”

ויהי אור

בשתי מילים בלבד נוצרה ההפרדה בין החושך לבין האור, ומאז אנחנו נמצאים במאבק עיקש בין הכוחות החיוביים, המרוממים לבין הכוחות האפלים, השליליים והמעכבים.

חורף הימים קצרים וקרים והחשכה ארוכה. לכן, בכל חצי כדור הארץ הצפוני נוהגים לחגוג חגים מלאי אור, המזכירים לנו את המאבק ואת הנצחון הבלתי נמנע של האור על החושך.

בהודו חגגו לאחרונה את הדיוואלי, אשר באזורים מסוימים במדינה נחשב כחגיגת הניצחון של ראמה על ראוונה וחזרתו לממלכת איודאיה. ב-25 בדצמבר יציינו נוצרים ברחבי העולם את חג המולד, ובכה בכסלו נחגוג את חג החנוכה ואת נצחון החשמונאים על היוונים.

המשותף לכל החגים הללו יכול להסתכם במנטרה הידועה:

असतो मा सद्गमय

तमसो मा ज्योतिर्गमय

मृत्योर्माऽमृतं गमय

asato mā sadgamaya,

tamaso mā jyotirgamaya,

mṛtyormā’mṛtaṃ gamaya.

הובל אותי משקר לאמת, מחושך לאור, ממוות לאלמוות.

האור (לצד האמת והאלמוות) הוא ההפך ממצב החשכה, מהבורות ומההזדהות הכוזבת עם הגוף, ההכרה והכוחות שעוצרים בעדנו מלהגיע להגשמה העצמית, לאיחוד עם עצם נשמתנו. חגי האור ברחבי העולם עוזרים לנו לזכור כי גם במאבקים הקשים ביותר, האהבה תנצח.

המנטרה והתזכורות השנתיות הן שדוחפות אותנו לעבר הטוב. זאת, לא רק מבחינה חיצונית, אם כי דרך ההתנהגות שלנו עם העולם ועם עצמנו. הסופר סטיבן קינג אמר פעם כי אף אחד לא רואה עצמו בתור הרע בסיפור שלו, ולכן דמויות כמו ראוונה, אנטיוכוס או דארתויידר (!) תמיד יפעלו מתוך תחושת צדק ואמונה בדרכם. ההבדל? כל אותם רשעים חושבים על הסיפוק המיידי של דחפי הגוף, ולא על הדרך הארוכה של השירות הבלתי אנוכי או המחשבה על הזולת. לא סתם אומרים שראשי התיבות של רשע היא רצון של עצמו.

איך נדליק את האור בתוכנו? נתקרב למקורות אור עצומים שיעזרו לנו לתקן את דרכינו, לחזק את אמונתנו בטוב ולהמשיך לצעוד גם כשנראה שהכל אבוד!

קריאה בכתבי היוגה העתיקים, בספרים שכתבו מאסטרים גדולים כמו סוואמי שיבננדה או סוואמי וישנו דווננדה; שהיה בחברת מורות ומורים, מתרגלות ומתרגלים; פעולות נכונות ותומכות בסביבה ובעצמנו וכמובן תרגול יומיומי של יוגה דרך עקרונות המוסר היוגיים, האסאנות, הפראנאיאמה והמדיטציה כולם יזכירו לנו שחושך הוא בסך הכול העדר אור, וכל מה שצריך כדי לגרש אותו הן אותן שתי מלים פשוטות ומופלאות: “ויהי אור.”

באחד מערבי השאלות והתשובות עם סוואמי סוורפננדה שנערכו סביב חג החנוכה עלתה שאלה על מסה קריטית. תשובתו של סוואמיגי הייתה: כל אחד הוא אור קטן וכולנו אור איתן.

חג שמח ומואר לכולנו!

רועי ברגר