היכן שיש שניים יש פחד, היכן שיש רק אחד אין פחד.

היכן שיש שניים יש פחד, היכן שיש רק אחד אין פחד

 

 

שאלה: אום סוומיג’י. כיצד ניתן לפתח אומץ ולהיפטר מפחד מאלימות, מחלות ומוות?

תשובה: זאת שאלה גדולה מאוד. אנחנו אומרים: היכן שיש שניים יש פחד, היכן שיש רק אחד אין פחד. כלומר, צריך לחרוג מעבר לתפיסה הדואליסטית שלנו. לשם כך יש לתרגל יוגה. כל הרעיון של תורת היוגה הינו לעבור ממצב של שניים למצב של אחד.

אנחנו לא מקבלים את הרעיון שבאמת יש שניים. אין שניים, יש רק אחד. הממשות האמיתית היא אחת ולא דואלית, אבל התפיסה האמפירית שלנו של המציאות היא תפיסה דואליסטית. ברגע שיש תפיסה דואליסטית, ברגע שאתה תופס את הזולת כשונה ממך בהכרח, יהיה שם פחד.

אומץ לב הוא תכונה שניתן לפתח אותה. סוומי שיבננדה כתב ספר שלם “כיצד לפתח מעלות טובות וכיצד להשתחרר ממגרעות”. שם יש פרק שלם שעוסק בנושא של פחד ושל אומץ לב וכיצד לפתח אותו. כלומר, אלה דברים שהם בני פיתוח.

סוומי וישנו דבננדה היה דוגמה מובהקת של אדם שהגיע למצב של העדר פחד. הוא ערך בחייו מסעות שלום רבים. סוומיג’י היה טייס שלום כמו אייבי נתן. אחד ממסעות השלום שלו התרחש בזמן המתיחות בין ארצות הברית לבין קובה. היו חוטפים מטוסים אמריקאים לקובה, והייתה גם מלחמה בין אורוגוואי לבין קובה, שבראשה עמד פידל קסטרו. באותה תקופה סוומיג’י היה באורוגוואי. קנטי דווי, שהיא האצ’אריה של דרום אמריקה כיום, הייתה בת שש עשרה באותה עת. היא הייתה תלמידה של סוומיג’י.

סוומיג’י אמר לה: אני רוצה לערוך עכשיו מסע שלום. אני רוצה לטוס. הוא היה שובר גבולות. היה לו רעיון מוגדר, פעולות סמליות שבעקבותיהן התרחשו דברים. הוא אמר לה: אני רוצה לטוס מאורוגוואי לקובה. היא הייתה אזרחית של אורוגוואי, והוא אמר לה: אני רוצה שתהיי טייסת המשנה שלי. היא אמרה: סוומיג’י, אני לא יודעת להטיס מטוס. הוא ענה: אל תדאגי לפרט הקטן הזה.

סוומיג’י הטיס את המטוס. הוא לקח על עצמו סיכון גדול. המטוס התקרב לקובה. סוומיג’י התעייף. הוא אמר לנערה: תתפסי את ההגה של המטוס. אני רוצה ללכת לישון. היא אמרה לו: סוומיג’י! אני לא יודעת להטיס מטוס, והוא השיב: אני אראה לך. זה פשוט מאוד. הוא הדגים לה, כך היא מספרת. אז הלך לישון. אחרי כמה זמן הוא קם ותפס בחזרה את ההגה. הם הגיעו לקובה וכרגיל שום דבר לא קרה לו. הוא שלח לפידל קסטרו את ספר היוגה השלם, ועשה את כל מה שהיה צריך לעשות. אחר-כך הם חזרו.

דיברתי עם קאנטי דווי. היא מתה מפחד, אבל למרות זאת עשתה אתה זה. זאת ההגדרה של אומץ לב: למרות שאתה מת מפחד אתה עושה את זה. מדוע היא הצליחה להתגבר על הפחד? כי הייתה לה אמונה גדולה במורה שלה. תחשבו על סוומיג’י, כמה אמונה, כמה ביטחון, כמה חוסר פחד היו לו. הוא השאיר את המטוס בידיים של מישהו שהוא לא טייס. מה הוא עשה? הלך לישון וישן שינה טובה ועמוקה.

לי היו הרבה התנסויות. פעם נסעתי להודו ועשיתי פילגרימיג’ עם סוומיג’י. פילגרימיג’ הינו הליכה לכל מיני מקומות קדושים. טסנו עם אייר אינדיה. סוומיג’י תפס במטוס שלושה מושבים. הייתה שם סוומי קארטיקאננדה ועוד מישהו. סוומי היה עם הראש על מישהו אחד ועם הרגליים על מישהו אחר. ככה הוא שכב. אני ישבתי ליד החלון, המטוס המריא והבחנתי שנפל אחד מגלגליו. ידעתי כמה זה מסוכן. ניגשתי לסוומיג’י: סוומיג’י! ראיתי שנפל גלגל! הוא הסתכל עליי באדישות וחזר לישון. זה לא אומץ לב, זה העדר פחד. ובאמת לא קרה שום דבר.

דבר דומה עברתי עם סוומיג’י באחד ממסעות השלום. גם סוומי פרמה וסוומי רידיאננדה היו. זה היה לפני השלום עם ירדן. ערכנו מין מפגן שלום בין-דתי עם נוצרים, מוסלמים, יוגים וכו’. כחלק מהמפגן הזה, סוומיג’י רצה שנעשה מפגן יוגי היכן שגשר אלנבי. הקצינים הישראלים לא אפשרו לנו להתקרב לגשר אלנבי. לקחו אותנו לאיזה שהוא מקום במדבר עם מגדלי שמירה. אמרו לנו: אתם תעשו את זה פה.

באותה עת היה איתנו סוומי שנקרננדה, נציג של סוומיג’י. הוא אמר: הם לא רוצים לאפשר לנו לגשת. בואו נעשה מדיטציה. ישבנו ועשינו מדיטציה. לפתע הוא קם ועשה עמידת ידיים. שום מילה לא הוחלפה. ברגע שהוא עשה את עמידת הידיים הקצין שהיה שם אמר: אתם יודעים מה? אני אקח אתכם לגשר, ותעשו שם את המפגן שלכם, ואחר-כך אני אדבר עם הקצינים הירדנים, אולי ירשו לכם לעבור לצד שלהם ותעשו שם את אותו הדבר.

הלכנו לגשר ועשינו סאטסנג בצד הישראלי. הקצין הלך לצד הירדני, דיבר איתם, חצינו את הגשר, עשינו בדיוק את אותו הדבר בצד הירדני. סוומיג’י חילק לקצינים הירדנים את ספר היוגה השלם ואחר-כך חזרנו. הוא ביקש לתת את הספר למלך חוסיין.

שנים אחרי זה (סוומי פרמה יודעת על הסיפור כי היתה מעורבת בזה), אחת מהמורות שלנו ביקרה במרכז…

מה שלומך?

בסדר, מה את עושה?

מלמדת יוגה.

ואיפה את בימים האלה?

אני בירדן. אני מלמדת שם יוגה.

את מי את מלמדת יוגה?

את המלך חוסיין ובני משפחתו.

למה פתאום הוא מתעניין ביוגה?

 

לפני שנים הוא קיבל את ספר היוגה השלם עם ההקדשה של סוומי וישנו דבננדה.

אחר-כך ערכנו את המצעד המפורסם בקלקיליה באמצע המהומות בזמן האינתיפאדה, גם כן עם סוומיג’י. זה בעצמו דבר מופלא, כי שם היה אפשר לראות איך ברגע שהוא מופיע,  מצב של אלימות קיצונית פשוט מתפוגג מיד.

סוומיג’י היה במצב של העדר פחד. למרות שהוא פעל בתוך העולם הוא היה במצב לא דואלי. אתם הייתם קוראים לסוומיג’י האקטיביסט הכי גדול שקיים. הוא תמיד היה הולך למקומות הכי מסוכנים, מתערב במצבים הכי מסוכנים, והמצב המסוכן מיד מתפוגג. חווינו זאת ישירות. לפני שהוא עזב את העולם הוא אמר לנו בפומבי: I am like Bhishma – אני כמו בהישמה. כלומר, אני יכול לעזוב את העולם מתי שאני מחליט. אחר-כך נוכחנו שזה אכן כך.

זו דוגמה מובהקת של יוגי, הנמצא במצב לא דואלי. הוא נמצא במצב של העדר פחד.

 

מתוך בוקר שאלות ותשובות עם סוומי סוורופננדה שהתקיים (בעברית) באשרם שיבננדה במושב מטע בישראל בחודש אוקטובר 2019.