דהארמה – הכוח שתומך במבנה היקום
דהארמה זה מושג מרכזי בתוך העולם ההינדי כולו והכתבים היוגים בפרט.
מערכות יחסים שלא נשמור עליהן כל הזמן חיות, נושמות וחיוניות, קריירה שלא נשקיע בה, תחביב שלא נתמיד בו, מערכת השקיה שלא נתחזק או גוף שלא נטפל בו ייטו באופן טבעי אל עבר דעיכה, אי–סדר והתפרקות.
אבל אם אנחנו רואים מערכת שלא רק שלא מתפרקת אלא שהמבנה שלה נשמר, מתפתח, משגשג והופך להיות יותר ויותר מסועף ומורכב, אין ספק שאנרגיה מסוימת הוזרקה לתוך המערכת הזאת כדי לשמור ולפתח את המבנה שלה.
לאותה אנרגיה אנחנו קוראים דהארמה.
כל אחד מאיתנו שואף לשגשג בכל אחד מתחומי החיים.
כל אחד שואף שבריאותו לא תהיה רק בריאות בסיסית אלא תשגשג ותהפוך להיות בריאות קורנת. לא רק בגוף גם בנפש, גם ברמה הרגשית, המנטאלית והאינטלקטואלית. אפילו ברמה הרוחנית אנחנו רוצים לעלות ולהתעלות במדרגות הרוחניות.
בכתבים ההודים נאמר : “זה ששומר על הדהארמה, הדהארמה שומרת עליו.”
אם אני פועל למען שגשוג המערכת, שגשוגה של המערכת יתבטא גם בשגשוג שלי.
אם אני פועל בצורה חסרת אחריות, ללא מחשבה ושעשויה לפגוע במערכת או במבנה, גם זה יבוא לידי ביטוי אצלי.
אנחנו נוטים לשפוט את טיב הפעולות שלנו על פי התועלת האישית שמחכה לנו בסופן.
אבל היוגים מציעים שלפני כל פעולה עלינו לחקור את המטרה והמניע לעשייתה, לבחון את הפעולה בהקשר רחב יותר של תועלת למערכת הקוסמית שאנחנו קשורים בה ולמחויבויות השונות שיש לכל אחד מאיתנו על פי גורלנו ובחירותיו. המחויבויות שלנו לעבודה, לבני המשפחה, לחברים, לקהילה, לחיות המחמד, לטבע או לתרגול הרוחני שלנו.
ננסה לייצר מרווח עדין בין הרצון לפעולה והפעולה עצמה, ואז ננצל את המרווח הזה כדי לקחת נשימה.. ולראות את התפקיד הקטן שלנו במערכת הרחבה שאנחנו חלק ממנה. ואז נעשה כמיטב יכולתנו לכוון את הפעולה לשגשוג ולתועלת המערכת כולה.