ארוחת בוקר

ארוחת בוקר

 

האדם, כחלק מהיקום, מושפע מתהליכים טבעיים הקורים בו, כדוגמת זריחת השמש ושקיעתה.

השמש משפיעה עלינו באופן חיצוני, מאירה ומחממת. באופן פנימי יש לה השפעה על המטבוליזם, ה”אגני” (אש העיכול). יכולת העיכול קשורה לשעה ביום ולעוצמתן של קרני השמש. בתחילת היום, בין השעות שש לעשר בבוקר, קרני השמש אלכסוניות והחום שלהן חלש. כך גם מצב ה”אגני”. מכאן   שארוחת בוקר בריאה צריכה להיות קלה לעיכול, מזינה ומספקת אנרגיה, אך לא מכבידה.

נתחיל את הבוקר בשתיית מים חמים או חליטת צמחים, נתרגל נשימות, נניע את הגוף עם אסנות או הליכה או גם וגם. התנועה מחממת ומגבירה את אש העיכול, עוזרת לפינוי רעלים ומעוררת את התיאבון.

ארוחת בוקר טובה תהיה קלה, סטווית ומותאמת לאדם, למצבו הגופני, לעוצמת הרעב שלו ולעונה בשנה. נאכל בישיבה וברוגע ונתמקד בדבר עצמו – באכילה. כשאנחנו שקטים ונינוחים אנו מעכלים טוב יותר. בתפריט ארוחת הבוקר מומלץ אוכל מבושל שחוסך מאמץ ממערכת העיכול בחימום ובפירוק המזון. זה יכול להיות פירות מבושלים, או דגנים וירקות מבושלים בתוספת תבלינים מחממים. הבחירה במצרכים ובתבלינים תהיה בהתאם לטיפוסים: תבלינים שפחות מחממים כמו הל, שומר ומנטה לטיפוסי פיטה, ותבלינים כמו ג’ינג’ר, קינמון, כמון וחרדל לטיפוסי ואטה וקאפה.

 

מתכון קל לעיכול והכנה, מתאים לשלוש הדושות.

תבשיל פוהה וירקות

פוהה אלו פתיתי אורז מבושלים ומיובשים – ניתן להשיג במכולות הודיות

מצרכים :

1 כוס פוהה

כף גהיי (חמאה מזוקקת)

תערובת ירקות בכמות של כוס וחצי – גזר מגורד גס, קישוא חתוך לקוביות קטנות, אפונה ירוקה

חופן עלי כוסברה קצוצים גס

לימון חתוך לאורכו לפלחים

תבלינים :

1כפית זרעי כמון שלמים

1כפית זרעי חרדל שחור שלמים

1/4 כפית הינג = אספוטידה

1/4 כפית כורכום

מלח הימלאיה

1/4 כוס בוטנים קצוצים דק (לא חובה)

 

אופן ההכנה:

  1. שמים במסננת כוס פוהה, שוטפים תחת מי ברז קרים ומשאירים בצד במסננת לניקוז המים.
  2. במחבת/ סיר שטוח מחממים את הגהיי, מוסיפים את הזרעים השלמים, וכשנשמעים קולות פצפוץ מוסיפים את ההינג והבוטנים לעוד כדקה.
  3. מוסיפים למחבת את הירקות, מכסים ונותנים להם להתבשל 2-3 דקות.
  4. מוסיפים את הפוהה, מערבבים, מוסיפים מלח וכורכום. מכסים את המחבת ומבשלים על

להבה נמוכה כ-2 דקות.

  1. בסיום, מפזרים מעל התבשיל חופן עלי כוסברה קצוצים גס, מגישים עם פלחי הלימון.

מומלץ לסחוט מעל התבשיל מעט מיץ לימון, כל אחד על-פי טעמו.

 

מאת טלי מסריק מטפלת באיורוודה