כיצד להתגבר על מחשבות

 

כיצד להתגבר על מחשבות

 

שאלה:אום סוומיג’י. כשאני חוזרת על המנטרה, הרבה פעמים היא מתנגנת ברקע וחולפות מחשבות אחרות. כיצד ניתן להתגבר על כך?

 

תשובה: אין להתגבר על שום דבר, יש להבין את המהות של ההכרה. ההכרה בטבעה מלאה במחשבות, בריגושים, בתחושות, בתמונות, והמחשבות הללו עולות כל הזמן, קיימות לרגע ואז שוקעות לתוך מצולות ההכרה.

קיימות מחשבות רבות כאלה, ובדיוק כמו שלאוקיינוס יש טבע של יצירת גלים, גם להכרה יש טבע של יצירת מחשבות. כמו שהגלים מופיעים ונעלמים, כך גם בהכרה המחשבות מופיעות ונעלמות רגע אחר רגע.

השם האלוהי בעצמו, המנטרה, גם היא מחשבה. אמנם מחשבה חזקה בצורה יוצאת דופן, ומחשבה שיכולה לקחת אותנו למקור שלה, שזאת המהות האלוהית עצמה, אבל המנטרה היא מחשבה, ומשום כך מחשבה שעולה בתוך ההכרה תהיה מוקפת באינספור מחשבות אחרות.

אנחנו לא צריכים לנסות לעשות את הבלתי אפשרי. אי אפשר להיאבק במחשבות, כי לא ניתן להיאבק בטבע של ההכרה עצמה. ההכרה יוצרת מחשבות ועלינו לקבל זאת. כמו שאנחנו מקבלים שבאוקיינוס יש גלים, כך צריך לקבל שבהכרה יש מחשבות.

אלא מה,מתוך הניסיון הישיר שלנו אנחנו יודעים, שבכל רגע ורגע אנחנו יכולים לחשוב מחשבות כרצוננו. אני יכול לשבת בשקט ולהחליט, כעת אני אחשוב על אובייקט מסוים, וכל בן אדם שמחליט החלטה כזאת באותו רגע יכול לחשוב על אותו אובייקט. אין משהו שמונע בעדנו.

אחר-כך אנחנו עשויים לחשוב בהיסח הדעת על אובייקטים אחרים וזה בסדר. מדוע זה בסדר? כי זה הטבע של ההכרה, לוקח זמן ללמד את ההכרה להתרכז.

מהו ריכוז? ריכוז הוא כאשר מחשבות שעוקבות אחת אחר השנייה הן בעלות אותה צורה ואותו תוכן. כשאנחנו חוזרים על המנטרה דעתנו תהיה מוסחת מדי פעם, ובלי מודעות נחשוב על דברים אחרים. אבל כשאנחנו שמים לב לזה, בלי להתרגז, בלי מתח, בלי חוסר סבלנות, אנחנו נחזור. ניקח את תשומת- הלב שלנו ונחזיר את אותה למנטרה.

כל פעם שאנחנו מבחינים שתשומת-הלב הלכה לאובייקט אחר, אנחנו ניקח אותה ונחזיר אותה לשם האלוהי. אנחנו נראה שאם אנחנו נתרגל את זה יום יום יחד עם יתר התרגולים של היוגה, היכולת שלנו למקד את ההכרה ולחשוב לאורך זמן על המנטרה תלך ותתגבר.

היוגים פיתחו כל מיני שיטות כדי לעזור לנו למקד את ההכרה. למשל, שימוש ב’ג’אפה מאלה’, שימוש במחרוזת היא שיטה מצוינת. למשל, שימוש בנשימה, שילוב המנטרה עם הנשימה היא גם שיטה מעולה. יש, למשל, חזרה על המנטרה תוך כדי ‘טראטאק’.’טראטאק’ . זה מיקוד המבט בתמונה שמייצגת את השם האלוהי בזמן שחוזרים עליו,. דרך טובה מאוד.

עדיף לא להתרגז כאשר ההכרה מתנהגת בדרך שאנחנו לא רוצים, מכיוון שזה טבעה, וזה לא צריך בכלל להפריע לנו, אנחנו פשוט צריכים לעשות את העניין שלנו, שההכרה תעשה את ענייניה ואנחנו נעשה את עניינינו. ועניינינו זה לחזור על השם האלוהי שוב ושוב ושוב ושוב והיכולת שלנו תלך ותעלה תלך ותתגבר.

מה שצריך לומר פה, שחשוב  מאודלהיות רפוי. חשוב מאוד שעמוד השדרה יהיה זקוף, אבל לא מתוח. חשוב מאוד לתמוך בתרגול של המדיטציה באמצעות תרגולים אחרים, כמו אסאנות, פראניאמה, שירה וכיוצא בזה, אנחנו נראה שעל-ידי תרגול מתמיד ויום יומי היכולת שלנו תלך ותתגבר.

 

מתוך ערב שאלות ותשובות עם סוומי סורופננדה שהתקיים באשרם שיבננדה בבהמס בינואר  2021