“רק לשמור על הפתיחות, זה הכול…”

“רק לשמור על הפתיחות, זה הכול…”

 

 

שאלה: אום סוומיג’י. האם אפשר להיות יוגי ואתיאיסט?

 

תשובה: קודם כל, אף אחד לא אתיאיסט. אנחנו אומרים את הדברים מבלי להבין את משמעותם. האתיאיסטים אומרים, שהם לא מאמינים באלוהים, מכיוון שאין להם הוכחה אם אלוהים קיים או לא. מזה אנחנו יכולים ללמוד, שאתיאיסט אמיתי זה מישהו שפתוח לאפשרות שאלוהים קיים, אבל הוא עדיין לא יודע.

המסורת היוגית שאנחנו משתייכים אליה מתמקדת הרבה במציאות האלוהית, אבל האופן שבו אנחנו מבינים את אלוהים ואת המציאות האלוהית שונה מהתפיסה העממית, או הפופולרית של הנושא הזה. התפיסה שלנו היא אחרת. לכן, לאורך הדרך, זה לא חייב להיות מיד, יש חשיבות גדולה שהמתרגלים, לפחות באופן תיאורטי, ילמדו מה ההשקפה היוגית לגבי אלוהים.

למשל, סוומי שיבננדה כתב פרק יפה מאוד בספר “נועם אלוהי” על אלוהים, והוא כתב עוד פרקים אחרים בנושא. ראשית, חשוב מאוד לשנות את ההשקפה התיאורטית שלנו. אם נבין שההבנה היוגית היא אחרת, לא נקבע את עצמינו בעמדות נוקשות.

אני לא חושב שבן-אדם נולד אתיאיסט או נולד מאמין. אנחנו נולדים ולאורך הדרך אנחנו מגבשים דעות והשקפות. על היוגי, כחלק מההדרכה, יש לשמור על עמדה של פתיחות טוטלית ללמוד דברים חדשים. אין מבחינה גנטית דבר שטוען: אני אתיאיסט. לא, אנחנו צריכים להיות פתוחים לגלות את המציאות כפי שהיא. אם תוך כדי גילוי המציאות כפי שהיא ניווכח שאלוהים קיים, עלינו לקבל זאת.

אין דרישה ביוגה, לא קיים תנאי כזה, שעליך להאמין באלוהים כדי לתרגל יוגה.

אנחנו אומרים, שאלוהים הוא עובדה שצריך לגלות אותה. לכן, התהליך היוגי ממילא הינו תהליך של חקירת המציאות וגילוי מדורג שלה, כשבכל רגע בו אנחנו מגלים את המציאות, יחד עם הגילוי, קיימת ודאות פנימית. גילוי וודאות הולכים ביחד.

משום כך, האם אתה יכול להיות יוגי ואתיאיסט? אתה יכול להיות יוגי ואתיאיסט, בוודאי, אבל אין זה עוזר להיות מקובע בדרך היוגית. הדרך היוגית מבקשת רק דבר אחד: פתיחות, כדי שנוכל לגלות את המציאות כפי שהיא, גם אם לפעמים מה שנגלה, אולי, יהיה שונה ממה שחשבנו קודם.

אז כדי לסכם, התשובה היא: כן, אדם יכול להיות יוגי ואתיאיסט, רק לשמור על הפתיחות, זה הכול.

 

מתוך ערב שאלות ותשובות עם סואמיסוארופננדה שנערך באשראםשיבננדהבבהמאס בחודש ינואר 2021