מתכון לדל עדשים הודי

מנת היום – דאל הודי קלאסי

דאל עדשים

זוהי המנה ההודית הראשונה שלמדתי להכין, והיא מאד קלה ומהירה להכנה.
הדאל הזה שנקרא טארקה דאל, מורכב מעדשים, ירקות ותבלינים שהם החלק הפחות מוכר וברור ליושבי ציון.

הפירוש של המילה דאל הוא עדשים או קטניות.
מנה פשוטה, בסיסית ומאד טעימה שקיימת בכל מזרח אסיה ובהודו בפרט.
ביחד עם אורז, דאל מרכיב את הארוחה הבסיסית והפשוטה שאוכלים בהודו בכל יום, עניים ועשירים כאחד.

למרות שהמנה נחשבת פשוטה, מצאתי שבכל מה שקשור לאוכל הודי תמיד נדרש הסבר,
כנראה בגלל כמות המרכיבים הגדולה.
צריך לזכור שחצי מהבלגאן נפתר כשקונים את התבלינים, ומעמידים אותם יפה בצנצנות
לפני תחילת הבישול עם כפית קטנה או שתיים.

בהודו לכולם יש בבית צלחת לאחסון שבעה סוגי תבלינים המשמשת לבישול ונקראת מסאלה דאבה.

שימו לב !
תבלינים:
יש לנו כאן: זרעי חרדל שחור, כן, משתמשים בשחור ולא בצהוב.
זרעי כמון מהם עושים את אבקת הכמון הטחון המוכר, זרעי חילבה, גם הם מוכרים יותר בגרסתם הטחונה, עלי קארי, לא עושים מהם קארי, כן שמים אותם בקארי, קשה להשיג אותם ואפשר לוותר אם לא, פלפלים אדומים חריפים, שני קטנים זו חריפות עדינה בשבילי,
ניתן לוותר או להוסיף, אספוטידה או הינג (בהודי), נקרא חלתית בעברית,
זהו תחליף מצויין לטעם של שום וגם תבלין המקל על בעיות בטן למיניהן
ולבסוף משהו מוכר יותר, אבקת כורכום.
איפה משיגים תבלינים?
מלבד אספוטידה ועלי קארי, ניתן להשיג את הכול בחנויות תבלינים.
לא קונים תבלינים איכותיים בסופרמרקט או באריזות פלסטיק, זו פשוט לא הדרך, הם אינם טריים וחסרי טעם וריח.
עלי קארי גדלים על צמח שניתן לשתול בגינה או שמבקשים יפה מחבר הודי, רצוי קוצ'יני שיביא מהגינה שלו.
את האספוטידה או הינג (ולפעמים גם עלי קארי) אפשר למצוא בחנויות תבלינים הודיים,
אלה הולכות ומתרבות באזור דרום ת"א, יש כמובן גם ברמלה, באר שבע ובעוד ערים.
עדשים:
אני אוהב להשתמש במתכון הזה במונג דאל. זוהי למעשה קטנייה
מעדשי מאש שקילפו וחצו אותם. היא קלה ונוחה לעיכול, והטעם עדין.
אם אין (אפשר להשיג מונג דאל רק בחנויות המתמחות באוכל מהמזרח ומהודו),
משתמשים בעדשים כתומות. תהליך ההכנה זהה ואף פשוט יותר.
העדשים או המונג דאל נוטים להעלות קצף בזמן הבישול במים,
גם אם שטפנו היטב, ובמיוחד אם מבשלים עם מכסה.
כשהקצף עולה, מפנים אותו בעזרת כף עם חורים ומוסיפים כף אחת של שמן.
זה עוצר את הקצף מלעלות שוב.
מצרכים:
1 כוס עדשים אדומות/מונג דאל
4-5 כוסות מים
4 כפות שמן קוקוס, זית או קנולה
2 כפיות זרעי חרדל
1 כפית זרעי כמון
½ כפית זרעי חילבה
1 כף עלי קארי (אופציונלי)
2 פלפלים חריפים אדומים קטנים יבשים
1/4 כפית אספוטידה
1 כפית כורכום
1 כף שורש ג'ינג'ר כתוש היטב
1-2 עגבניות בינוניות חתוכות לקוביות
2 כפות כוסברה טרייה קצוצה
מלח לפי הטעם
הכנה:

שוטפים את העדשים היטב במים קרים, מסננים ושמים במים לרתיחה.
כשהמים רותחים מבשלים על אש בינונית 20-30 דקות עד
שהעדשים רכות לגמרי ומתפרקות עד איבוד צורה.

בינתיים מכינים את כל המרכיבים האחרים של המתכון,
חשוב שהכול יהיה זמין ליד הכיריים לעבודה, עם כפית נקייה ויבשה.
ברגע שנתחיל להכניס את התבלינים צריך יהיה לעבוד מהר.

במחבת קטנה מחממים שמן ביחד עם זרעי חרדל. כשהשמן חם,
יתחילו הזרעים לפצפץ. מנמיכים ללהבה נמוכה ותוך ערבוב מוסיפים זרעי כמון,
לאחר 10 שניות זרעי חילבה ולאחר עוד 10 שניות עלי קארי ופלפל אדום.

מערבבים 20 שניות ומוסיפים כורכום ואספוטידה,
מערבבים ומיד מוסיפים עגבניות לעצירת קליית התבלינים (עכשיו אפשר לנשום ולהרגע).

מבשלים את העגבניות עם מכסה על אש בינונית ורתיחה עדינה כ 10 דקות.
בסוף הבישול העגבניות צריכות להיות רכות לגמרי,
לרוב צריך להוסיף כחצי כוס מים לעגבניות שבד"כ יבשות.

כשהעגבניות מוכנות פשוט שופכים הכל לסיר עם הדאל המבושל.
מוסיפים מלח וכוסברה טרייה קצוצה ומגישים עם אורז, רצוי גם צ'פאתי.

בתאבון!